Lżejsza wersja tradycyjnych naleśników. Najfajniejsze potrawy powstają, gdy w domu są jakieś resztki i trzeba coś z nich wymyślić. Akurat miałam resztę mąki żytniej i 25 dag twarogu. Idealnie na kolację na naleśniki. Oto i one.
Składniki:
- 1 szkl. mąki żytniej lub innej pełnoziarnistej
- 0,5 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki brązowego cukru lub fruktozy
- 1 szkl. mleka 0,5%
- 1 szkl. wody
- 2 łyżki oleju do smażenia
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Powinniśmy otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Jeśli masa jest za rzadka lub za gęsta dodajemy wody albo mąki pełnoziarnistej. Łączymy przy pomocy trzepaczki.
Patelnię rozgrzewamy, wylewamy łyżkę oleju i smarujemy patelnię pędzelkiem. Smażymy naleśniki z obu stron na złoto.
Podajemy z jogurtem naturalnym, dżemem niskosłodzonym -najlepiej własnej roboty- lub masą twarożkową.
Masa twarożkowa:
- 25 dag twarogu
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka syropu z agawy lub syropu do deserów
- 1 łyżka cynamonu
- 70 ml śmietany 10%
Twaróg mielimy. Łączymy ze śmietaną do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy cukier, syrop i cynamon. Mieszamy. Jeśli lubicie bardziej na słodko, można doprawić według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz