czwartek, 18 lipca 2013

Puszyste omlety z sosem truskawkowym



Uwielbiam omlety. Można je przyrządzić na tyle sposobów! Na słono i na słodko. Często, gdy zostanie mi trochę sałatki, zalewam ją masą jajeczną i smażę omleta. Wtedy mam pyszną kolację albo śniadanie.
Lubię też omlety na słodko. Puszyste i błyskawiczne do przygotowania.

Składniki na 2 omlety:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szkl. truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru

Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na gładki krem. Delikatnie łączymy z pianą z białek i przesianą mąką.

Rozgrzewamy olej na patelni i wylewamy porcję ciasta. Podsmażamy około minuty, aż omlet od spodu się zarumieni, składamy na pół, smażymy po pół minuty z każdej strony, w zależności od tego na ile lubimy ściętego omleta.

Truskawki opłukujemy, odrywamy szypułki. Miksujemy z łyżką cukru pudru na gładki sos.
Omlety oprószamy pozostałym cukrem pudrem i podajemy z sosem truskawkowym.

Pyszności!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.