środa, 18 listopada 2015

Chleb orkiszowo-gryczany z siemieniem lnianym



Przepyszny zdrowy chleb, który każdemu zasmakuje i dobrze go nasyci. W chlebie znajdują się zdrowe nasiona i pestki, które świetnie działają na nasz organizm. Chleb wytrzymuje dość długo, z podanego przepisu wychodzą dwie keksówki, u mnie znikają po około 5-6 dniach i chleb jest wciąż tak samo dobry. Chleb przechowuję zawinięty w ściereczkę ( materiałowy ręcznik kuchenny), gdy chcę, aby skórka była bardziej miękka, przekładam do foliowego woreczka.
Jeśli jeszcze nie piekliście zdrowego chleba, ani jakiegokolwiek innego chleba to polecam zacząć właśnie od tego.

Składniki na 2 tradycyjne keksówki:
  • 600g mąki orkiszowej
  • 200g mąki gryczanej
  • 40g drożdży
  • 0,5 szkl, pestek dyni
  • 3/4 szkl. pestek słonecznika
  • 3/4 szkl. siemienia lnianego
  • 2 łyżki soli morskiej ( najlepiej drobnej)
  • 700g letniej wody
  • 1 kopiasta łyżka cukru

Drożdże kruszymy, wsypujemy do dużej miski. Dodajemy cukier i około pół szklanki ciepłej wody.
Dosypujemy 2 łyżki mąki orkiszowej, mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Konsystencja powinna przypominać dość gęstą śmietanę.
Odstawiamy do wyrośnięcia drożdży na około 10-15 minut.
Gdy drożdże wyrosną dodajemy obie przesiane mąki oraz pozostałe z nich otręby. Dosypujemy pestki i siemię lniane oraz sól. Zalewamy letnią wodą i dobrze mieszamy. Masa powinna być dość klejąca i będzie trudno odchodzić od palców.

Foremki smarujemy odrobiną tłuszczu i posypujemy odrobiną mąki.
Wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Wyrośnięte chleby skrapiamy lekko wodą, dzięki temu będą miały chrupiącą skórkę.
Pieczemy około 60-70 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.