poniedziałek, 30 sierpnia 2021

Placek z morelami i porzeczkami



Prawdziwy letni placek, z sezonowymi owocami. Wilgotny, nie za słodki, z soczystymi owocami.
W środku niespodzianka, bakalie. Do ciasta dorzuciłam skórkę pomarańczową i rodzynki, dzięki nim ciasto nabiera niepowtarzalnego charakteru. Oczywiście można pominąć jeśli ktoś nie lubi.
Przyznaję szczerze, placek zniknął błyskawicznie:)

Składniki na prostokątną blachę 22x30:

  • 1kostka masła
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki syropu waniliowego lub ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zwykłego octu
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2/3 szkl. rodzynek
  • 0,5kg moreli
  • 2 garści czerwonych porzeczek
kruszonka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki

Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodając stopniowo całe jajka. Miksujemy, aż masa będzie gładka.
Następnie dodajemy stopniowo przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko, sok z cytryny, olej i ocet. Miksujemy do połączenia się składników. Dolewamy syrop lub ekstrakt, ponownie miksujemy. Wsypujemy rodzynki i skórkę pomarańczową, mieszamy całość szpatułką i wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Morele myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Owoce układamy na cieście. W wolnych przestrzeniach układamy umyte i obrane porzeczki.
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i posypujemy owoce.
Pieczemy około 35-40 minut, aż do suchego patyczka.
Smacznego!





2 komentarze:

  1. Wyśmienity przepisy na placek z letnimi owocami - idealny do popołudniowej kawy czy herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden czy dwa kawałki do kawy to wszystko co potrzebne do szczęścia!

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.