niedziela, 10 grudnia 2023

Kruche ciasteczka migdałowe z czekoladą

 

 

Cudownie kruche ciasteczka. Intensywnie migdałowe, rozpływają się w ustach. I zachowują bardzo długo świeżość,minimum 5 tygodni. Należy jednak koniecznie przechowywać je  puszce.

Składniki:

  • 125g mielonych migdałów
  • 200g miękkiego masła 
  • 125g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pół buteleczki aromatu migdałowego
  • szczypta soli

ponadto

  • 100g mlecznej kuwertury lub czekolady
  • 0,5 szkl, posiekanych słupków lub płatków migdałowych, ew. krokantu migdałowego 

 

Miękkie masło ucieramy mikserem, aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy przesiany cukier puder, jajko, cukier waniliowy, aromat i sól. Przesiewamy mąkę i dodajemy ją wraz z migdałami do masy. 

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni z termoobiegiem ( bez termoobiegu 180stopni).

Blachę wykładamy matą lub papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z dużą końcówką typu 1M lub 2D.

Wyciskamy koła lub długie paluszki.

Ciastka pieczemy ok.12 minut. Studzimy na kratce.

Kuwerturę drobno siekamy i 2/3 umieszczamy w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy się rozpuści, dobrze mieszamy i dodajemy resztę kuwertury. Mieszamy do rozpuszczenia.

Zamaczamy ciastka do połowy w rozpuszczonej kuwerturze, posypujemy posiekanymi migdałami.

Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

Dekorujemy partiami, ponieważ kuwertura szybko zastyga.

Gotowe ciastka przechowujemy w puszce.




Przepis pochodzi z książki Plaetzchen & Gebaeck.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.