sobota, 22 grudnia 2012

Schab ze śliwkami z pomarańczową nutą

Moja inwencja twórcza nie zna granic. Postanowiłam sprawdzić jak smakuje połączenie pomarańczy, czosnku i suszonych śliwek. No i cóż, opłaciło się zaryzykować... smak wyszedł obłędny.


Składniki:

  • 1kg schabu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 3/4 szkl. soku pomarańczowego
  • 100g suszonych śliwek
  • 1 szkl. białego wina półwytrawnego ew. półsłodkiego
  • masło do wysmarowania


Schab myjemy i wycinamy tłuszcz. Czosnek przecieramy przez praskę. Nacieramy mięso czosnkiem, solą i pieprzem. Zalewamy sokiem pomarańczowym i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Mięso nakłuwamy ostrym nożem albo nacinamy wąską kieszeń. Do otworu wkładamy śliwki.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy mięso wraz z sokiem i pieczemy przez godzinę w 200 stopniach. W międzyczasie polewamy wytwarzającym się sosem. W połowie pieczenia dodajemy wino.
Upieczony schab odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy w plastry.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.