poniedziałek, 14 grudnia 2020

Schab ze śliwkami z pomarańczową nutą



W moim rodzinnym domu zawsze na Święta były zimne mięsa. Schab ze śliwkami, pieczone polędwiczki, szynki czasem jeszcze inne specjały. Również ja kultywuję tą tradycję i co roku piekę schab ze śliwką. Mięso jest delikatne, z wilgotną śliwką. Długo zachowuje świeżość, po Świętach świetne na kanapki. Idealnie też się mrozi.


Składniki:

  • 1kg schabu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 3/4 szkl. soku pomarańczowego
  • 100g suszonych śliwek
  • 1 szkl. białego wina półwytrawnego ew. półsłodkiego
  • masło do wysmarowania


Schab myjemy i wycinamy tłuszcz. Czosnek przecieramy przez praskę. Nacieramy mięso czosnkiem, solą i pieprzem. Zalewamy sokiem pomarańczowym i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Mięso nakłuwamy ostrym nożem albo nacinamy wąską kieszeń. Do otworu wkładamy śliwki.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy mięso wraz z sokiem i pieczemy przez godzinę w 200 stopniach. W międzyczasie polewamy wytwarzającym się sosem. W połowie pieczenia dodajemy wino.
Upieczony schab odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy w plastry.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.