poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Najlepsza wilgotna babka rumowa



Jedna z lepszych babek, jakie miałam okazję upiec. Bardzo wilgotna, ale przy tym leciutka.
O karmelowo rumowym smaku. Karmelowy lukier podbija tylko jej słodycz, więc można go pominąć lub oblać babkę polewą z gorzkiej czekolady. Babka jest przepyszna!
Przepis pochodzi od Yotama "Słodkie" z moimi modyfikacjami.

Składniki:

  • 200g rodzynek
  • 120ml rumu + 4 łyżki
  • 220g miękkiego masła
  • 110g brązowego cukru
  • 90g ciemnego cukru muscovado
  • 3 duże jajka
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 200g śmietany homogenizowanej gęstej 12 lub 18%
  • 3 łyżki mleka

Rodzynki wsypujemy do rondelka i zalewamy 120ml rumu. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut. Odstawiamy, aż rodzynki wchłoną cały płyn- zajmie to około pół godziny, w tym czasie przygotujemy ciasto.

Masło ucieramy z oboma rodzajami cukru na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Wlewamy 4 łyżki rumu, mleko oraz śmietanę. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.
Dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy.

Masę przelewamy do formy do babki, natłuszczonej i oprószonej mąką. Pieczemy w 170 stopniach około 50 minut. Studzimy około 15 minut w formie, a następnie delikatnie wyjmujemy i studzimy babkę na kratce.

Lukier karmelowy:
  • 50g masła
  • 60g brązowego cukru muscovado
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka rumu 
  • 100g cukru pudru

Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i gotujemy, aż się rozpuści. Dodajemy mleko, ponownie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rum. Studzimy.
Do ostudzonej masy dodajemy cukier puder i ucieramy do uzyskania lukru.
Polewamy ostudzoną babkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.