piątek, 21 czerwca 2013

Gorąca czekolada

Choć na dworze upal, na gorącą czekoladę zawsze jest pora. No, może załóżmy, że nie w południe w największy skwar, ale już wieczorkiem... dlaczego nie:) Do tego jakieś pyszne ciasteczko i można się rozpływać...:) wszyscy czekoladoholicy wiedzą o czym mówię:)

Składniki na 2-3 porcje ( duuuże porcje):

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 100 ml śmietanki 18% 
  • ew. likier, wiśnie w alkoholu

Przepis jest banalnie prosty. Tabliczkę czekolady łamiemy na kawałki i wkładamy do metalowej miski.
W rondelku zagotowujemy wodę i na garnek stawiamy miskę z czekoladą. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Wlewamy śmietankę i mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.

Czekoladę rozlewamy do filiżanek i natychmiast podajemy.
Ciekawą wariacją jest ułożenie wiśni w alkoholu na dnie filiżanki i zalanie ich czekoladą.
Czekoladę można również wymieszać z likierem. Likier dodajemy po łyżce i mieszamy.


Pozdrowienia dla czekoladoholików!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.