czwartek, 11 lipca 2013

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką


Uwielbiam rabarbar. Gdy tylko rozpoczyna się na niego sezon, kupuję go jak szalona:) Bardzo często przyrządzam kompot z rabarbaru, wystarczy pokroić łodygi na kawałki, dodać do nich kilka łyżek cukru i kilka goździków, zalać wodą, pogotować 20 minut i kompot gotowy. Często piekę tez placek z rabarbarem. Dziś postanowiłam wypróbować nowy przepis. Kruszonka jest nietypowa, ponieważ robi się ją z dodatkiem tartej bułki. Jeśli nie macie ochoty na eksperymenty zastąpcie bułkę tartą po prostu mąką pszenną, Przepis pochodzi z gazetki " Sól i Pieprz", z kilkoma małymi modyfikacjami.

Składniki:
  • 400g mąki
  • 1 sparzona cytryna
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 150g cukru
  • 200g margaryny
  • 1 kg rabarbaru
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Kruszonka:
  • 150g cukru
  • 100g mąki
  • 100g bułki tartej
  • 100g masła lub margaryny
Z cytryny ścieramy skórkę, sok wyciskamy. Zagniatamy ciasto z mąki, żółtka, cukru, soli, margaryny, soku i skórki z cytryny oraz 2 łyżek wody. Ciasto powinno być gładkie. Owijamy je w woreczek i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy rabarbar. Łodygi myjemy, obieramy, jeśli są jakieś uszkodzenia na skórce, obcinamy końce.Kroimy na kawałki.
Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę.
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Stolnicę i wałek posypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto do kształtu blachy. Blachę natłuszczamy, przekładamy ciasto. Formujemy brzeg. Na cieście układamy rabarbar i posypujemy obficie kruszonką.
Pieczemy 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przestudzony placek oprószamy cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. rabarbar super,ale ciasto samo w sobie niesmaczne...szkoda bylo mojego czasu :( :(

    OdpowiedzUsuń
  2. moze zamien bulkę tarta na mąkę pszenna.. mi ciasto sie udalo i smakowało!

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.