czwartek, 26 września 2013

Krewetki ziołowo- czosnkowe w sosie śmietanowym na tagliatelli szpinakowym




Nie wszyscy lubią owoce morza. Wynika to pewnie stąd, iż większość owoców morza jest trudno dostępnych, ceny są wysokie i często nie wiadomo, jak za takiego skorupiaka się zabrać. W większości restauracji  można spotkać jednak tylko ryby. Jeśli chcemy spróbować i poznać ogrom owoców morza, trzeba wybrać się jednak do jakiejś nadmorskiej knajpki i to niestety nie polskiej, lecz najlepiej tej w basenie Morza Śródziemnomorskiego. Na szczęście już od kilku lat ogólnie dostępne i niedrogie są krewetki i dlatego dziś moja propozycja na pyszną pastę z krewetkami.

Składniki:
  • 250g makaronu tagliatelle np. szpinakowego
  • 250 g krewetek
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 18% 
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Krewetki płuczemy i obieramy, pamiętamy o usunięciu przewodu pokarmowego.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i krewetki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, uwazając, aby czosnek się nie przypalił. Całość zalewamy śmietanką i dusimy chwilę na małym ogniu. Jeśli sos za mocno zgęstnieje, rozrzedzamy odrobiną wody.
Natkę drobno siekamy i połowę dodajemy do sosu.
Układamy makaron na talerzu, polewamy sosem i posypujemy resztą natki.
Danie świetnie smakuje z półwytrawnym białym winem.

Pyszności!


1 komentarz:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.