piątek, 6 września 2013

Tiramisu z jeżynami



Ponownie zostałam obdarowana jeżynami. Pierwsza myśl, wiadomo, najlepsza- zróbmy deser! Szybki deser to tiramisu, kiedyś na blogu podawałam już na niego przepis. Dziś wersja prostsza i z dodatkiem owoców. Tiramisu najlepsze jest na drugi dzień, gdy wszystko się przegryzie. Przygotowanie nie zabierze nam wiele czasu, a efekt jest wyśmienity!

Składniki na 4 pucharki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 250g serka mascarpone
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki amaretto
  • 2 szkl. jeżyn
  • 4 kostki gorzkiej czekolady

Całe jajka ubijamy z cukrem, aż grudki będą niewyczuwalne. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy całość na gładki krem. Zaparzamy mocną kawę w małej filiżance, dolewamy amaretto.
Biszkopty maczamy z każdej strony w kawie, ale nie za długo, aby ciastka się nie rozpadły.
Jeżyny przebieramy i opłukujemy.

Na dnie pucharka układamy biszkopty, następnie krem i jeżyny. Ponownie układamy namoczone biszkopty i krem, ścieramy czekoladę i układamy jeżyny. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Tiramisu najlepsze jest następnego dnia.
Uwaga, jeden pucharek na 1 osobę to za mało:)


1 komentarz:

  1. Jeżyn nie mam, ale maliny obrodziły muszę więc koniecznie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.