sobota, 2 listopada 2013

Bułeczki z pieczarkami



 Bułeczki chodziły za mną od dawna. Uważam, ze to fajny pomysł, zabrać takie bułeczki w długa podróż lub na piknik. Akurat szykowała się długa podróż, wiec postanowiłam swój pomysł wcielić w życie.

 Składniki na 20 bułeczek:
  • 1 kg mąki
  • 100g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 szkl. mleka
  • 4 jajka
  • 150g margaryny
  • 750g pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek sezamu
  • sól
  • pieprz

Podgrzewamy lekko mleko i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. Rozpuszczamy 150g margaryny.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą. Gdy drożdże podrosną, wlewamy je do miski.
Wbijamy 3 jajka oraz przestudzoną margarynę.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczarki myjemy i drobno kroimy. Podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Wycinamy duże krążki, na środku kładziemy łyżkę nadzienia i zawijamy ciasto do środka, formując bułeczkę.
Bułeczki układamy na natłuszczonej blasze, spoiwem do dołu. Odstawiamy na 15 minut.
Sezam prażymy na suchej patelni.
Jajko roztrzepujemy i przy pomocy pędzelka smarujemy bułeczki. Posypujemy sezamem.

Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Powinny ładnie się zarumienić. Upieczone bułeczki zdejmujemy z blachy i odstawiamy do ostygnięcia .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.