niedziela, 23 listopada 2014

Piramidki z bakłażana i mozzarelli

Lekko i zdrowo. Uwielbiam takie mini dania. Najlepiej gdy przy minimum składników da się osiągnąć maksimum smaku. Takie danie to super przekąska na mały głód. Sprawdzi się również na imprezie.

Składniki:
  • 1 mozzarella
  • 1 bakłażan
  • 2 pomidory
  • 0,5 szkl, liści bazylii
  • pieprz cytrynowy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Bakłażana myjemy i kroimy w plastry. Solimy i zostawiamy na 10 minut, aby warzywo puściło gorycz. Po tym czasie opłukujemy plastry, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do miski.
Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek. Całość dobrze mieszamy.
Plastry smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej  po około 5 minut po każdej ze stron, aż plastry będą miękkie. Pomidory myjemy i kroimy na plastry. Mozzarellę opłukujemy z solanki i również kroimy na plastry.
Robimy piramidki: na plastrze bakłażana kładziemy plasterek pomidora, następnie mozzarellę, ponownie bakłażana i pomidora, liść bazylii i kończymy plasterkiem mozzarelli. Posypujemy grubo cytrynowym pieprzem. Piramidki wstawiamy do gorącego piekarnika z włączoną górną grzałką i zapiekamy 5 minut, aż ser się rozpuści.
Smacznego!



1 komentarz:

  1. Prosty i ciekawy przepis, muszę wypróbować, bo mam akurat bakłażana

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.