wtorek, 10 lutego 2015

Błyskawiczne mini pączki



Te pączki są obłędne! Przypominają smak pączuszków, które przynosiła moja znajoma do pracy. Mogliśmy się nimi zajadać bez końca. Delikatne, niezbyt mocno słodkie i nietłuste, oprószone cukrem pudrem. Istotne jest smażenie na smalcu, smakują wtedy naprawdę wybornie.
Przygotowanie to niecałe 10 minut, smażenie zabiera ledwo kilka minut na każdą stronę. Jeśli raz spróbujecie to na pewno jeszcze do nich wrócicie. Udadzą się na pewno każdemu, nawet osobom, które nie spędzają zbyt dużo czasu w kuchni. I co ważne, nie są pracochłonne.

Składniki na 30 pączków:
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 kostki smalcu lub 2 szkl. oleju do smażenia
  • 0,5 szkl. cukru pudru

Jajka mieszamy w misce trzepaczką, dodajemy serek i dokładnie łączymy całość. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Mieszamy do połączenia składników.
W garnku rozgrzewamy smalec lub olej. Wrzucamy odrobinkę ciasta, jeśli zacznie się od razu smażyć to smalec/olej jest odpowiednio nagrzany ( 175 stopni). Łyżką kładziemy porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażymy po około 3 minuty z każdej strony na złoto- gdy pączki są usmażone z jednej strony same się odwracają. Jeśli zbyt szybko robią się brązowe zmniejszamy ogień, gdy zbyt wolno się rumienią zwiększamy.
Usmażone pączki odsączamy na papierze kuchennym. Posypujemy przez sito cukrem pudrem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.