sobota, 23 maja 2015

Tort z ajerkoniakiem i bezą


 
Lekki torcik na śmietanie i serku mascarpone. Z wyczuwalnym smakiem ajerkoniaku i pokruszonymi bezami. Lekki jak puch, pozostawia niezapomniane wrażenia!

Składniki:
  • 4 jajka
  • 150g drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 400ml śmietany kremówki
  • 125g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150g bez
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 50g gorzkiej czekolady

Białka ubijamy na sztywno dodając po łyżce cukru. Gdy piana będzie lśniąca, gęsta, a cukier nie będzie wyczuwalny, dodajemy po 1 żółtku cały czas ucierając. Oba rodzaje mąki przesiewamy i wsypujemy do masy, delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Boki tortownicy smarujemy masłem, dno wykładamy kołem z papieru do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy  około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika i mocno uderzamy nim o stół. To spowoduje, że ciasto nam nie opadnie. Przestudzony biszkopt wyjmujemy z formy, uprzednio odkrawając boki. Usuwamy papier.
Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 krążki, każdy skrapiamy kilkoma łyżkami ajerkoniaku.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy chwilę do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy 3-4 łyżki ajerkoniaku i mieszamy krem łyżką. 100g bez kruszymy i dodajemy do kremu, delikatnie mieszając.
2/3 kremu wykładamy na jeden krążek ciasta, przykrywamy drugim. Wierzch i boki smarujemy resztą kremu. Resztę bez kruszymy na wierzch tortu, polewamy reszta ajerkoniaku.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwilę, aby czekolada była płynna, ale nie gorąca i przy pomocy łyżki robimy na torcie czekoladowe esy floresy.
Wstawiamy tort do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!





1 komentarz:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.