sobota, 15 lipca 2017

Placek z czarnymi porzeczkami i bezą



Placek, bez którego nie można obejść się latem. Uwielbiam czarne porzeczki. Czerwone są czasem dla mnie za kwaśne, ale te czarne mimo swej kwasowości mają słodycz i coś uzależniającego.
Lubię kwaskowe desery, dlatego ten placek to strzał w dziesiątkę. Lekki biszkopt, kwaśne owocki i słodka beza. Mmm, no to lecę po kawę!

Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • 1 szczypta soli
owoce
  • 800g czarnych porzeczek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
beza
  • 4 białka
  • 170g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Masło siekamy na male kawałki. Do miski przesiewamy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masło, sól, śmietanę oraz żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
W tym czasie oczyszczamy porzeczki i obieramy je z szypułek.
Formę o wymiarach ok 20x 30 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blachy i wykładamy nim formę, pomagając sobie palcami. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( termoobieg)na 20 minut. Pieczemy, aż ciasto się zarumieni.
W tym czasie białka ubijamy z solą, aż się spienią. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, aż beza będzie błyszcząca. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy do połączenia się składników.
Porzeczki mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na podpieczone ciepłe ciasto.
Następnie rozsmarowujemy bezę tworząc fale. Posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
Pieczemy około 50minut, w zależności od piekarnika. Początkowo pieczemy 5 minut w180 stopniach, następnie obniżamy temperaturę do 140 stopni.
Gdy beza będzie zarumieniona i przy dotyku chrupiąca, wyłączamy piekarnik.


3 komentarze:

  1. Ostatnio robiłam bardzo podobne ciasto - również z bezą i owocami. Myślę, że także spróbuję zrobić to ciasto. Trzeba korzystać, póki mamy pysze, świeże owoce :) Zapraszam na mojego bloga, jest tam moja wersja tego ciasta ;) http://naszekulinarnezycie.blogspot.com/2017/06/ciasto-truskawkowe-z-beza.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto pięknie wygląda, i na pewno jest smaczne, palce lizać, muszę spróbować zrobić, można by upiec też np.z malinami.

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.