wtorek, 18 sierpnia 2015

Drożdżówki z serem i porzeczkami

 

Przygotowanie takich drożdżówek może się wydawać bardzo czasochłonne. I powiedzmy,że tak jest, ale tylko dlatego, że trzeba doliczyć czas oczekiwania na wyrośniecie ciasta. A tak to idzie szybciutko.
I naprawdę warto. W życiu nie jedliśmy tak pysznych drożdżówek. Są mięciutkie, leciutkie i rozpływają się w ustach. W całym domu pachnie jak w cukierni, a my walczymy z sobą, aby nie sięgnąć po kolejną drożdżówkę.
Jedyny minus ciasta drożdżowego jest taki, że smakuje najlepiej tego samego dnia. To tak samo jak z pączkami, na drugi dzień to już nie to samo, ciasto robi się czerstwe. Akurat te drożdżówki nie robią się od razu na drugi dzień czerstwe, są jeszcze miękkie, ale mimo to, 1 dnia są po prostu rewelacyjne.  Jeśli wiecie, że nie dacie rady zjeść wszystkich w dniu pieczenia, lepiej drożdżówki zamrozić.

Składniki na ok.20 sztuk:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 szkl. mleka
  • 5 łyżek cukru +0,5 szkl.
  • 4 łyżki masła
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 30dag zmielonego białego sera
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 szkl. czerwonych porzeczek lub jagód

 Mleko podgrzewamy,aby było ciepłe. Dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz po 3 łyżki cukru i mąki. Mieszamy trzepaczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.10-15 minut.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę mąki i cukru, roztopione i wystudzone 4 łyżki masła,, sól, 3 łyżki letniej wody oraz rozmącone jajko. Zagniatamy całość, aż do otrzymania elastycznego i gładkiego ciasta. Przekładamy do miski i  przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.2 żółtka ucieramy z 0,5 szkl. cukru i cukrem waniliowym.
Gdy masa będzie puszysta, a cukier niewyczuwalny, dodajemy partiami ser. Następnie wlewamy 2 łyżki roztopionego masła.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok.1cm.Wycinamy duże kółka, w każdym robimy zagłębienie do którego nakładamy nadzienie. Układamy drożdżówki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi drożdżówek smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Nadzienie posypujemy owocami i delikatnie je wciskamy.

Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.



1 komentarz:

  1. Bardzo apetyczne, mniam mniam muszę wypróbować przepis

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.