poniedziałek, 1 lutego 2016

Churrosy z sosem czekoladowym



Pyszna alternatywa dla pączków. Churrosy to hiszpański wypiek, często podawany do śniadania. Gorące są tak pyszne, że na jednym nie można poprzestać. Wykonuje się je z ciasta parzonego, więc smakują podobnie jak popularne gniazdka.Ich istotnym plusem jest zdecydowanie szybszy czas przygotowania. W przypadku pączków czekamy aż 3 razy, aż drożdże zaczną działać. Tutaj odpada nam ten krok. Ryzyko, że się nie dopieką jest również niewielkie, ponieważ porcje ciasta są cienkie.
Gorące churrosy posypane cukrem pudrem lub umoczone w płynnej czekoladzie to prawdziwe niebo w gębie. To jak, kto się skusi?

Składniki:
  • 200g mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 30g masła
  • cukier puder do posypania
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietanki
  • olej do smażenia

250 ml wody zagotowujemy z masłem i cukrem.Gdy składniki się rozpuszczą jednym szybkim ruchem wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Nastąpi to dość szybko, wiec zdejmujemy garnek z ognia i rozcieramy łyżką ciasto.
Do ciasta dodajemy stopniowo jajka jednocześnie miksując. Ciasto powinno być dość gęste, ale nie lejące i nie tak gęste, że ciężko oderwać kawałek ciasta. Do zbyt gęstego ciasta dodajemy jeszcze jedno jajko.
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. W przypadku braku takiego rękawa można przełożyć ciasto do zwykłego woreczka i uciąć kawałeczek narożnika.
Mocno rozgrzewamy olej. Wyciskamy ciasto wprost na olej ( gdy ciasto będzie gęste będziemy potrzebować trochę siły), odcinając kawałki ciasta nożem. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, uważając, aby churrosy się nie przypaliły. Gdy rumienią się za szybko zmniejszamy ogień, gdy zbyt wolno odpowiednio zwiększamy.
Wyciągamy churrosy łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku.
Posypujemy przez sitko cukrem pudrem.
Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miski umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą i czekamy aż czekolada się rozpuści. Następnie dodajemy masło oraz śmietankę. Dokładnie mieszamy, aż masło się rozpuści i składniki dobrze połączą.
Sos czekoladowy przelewamy do miseczki i podajemy ciepły z churrosami.


1 komentarz:

  1. Wyglądają apetycznie, muszę spróbować zrobić, tym bardziej ,że jest to w miarę prosty przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.