środa, 6 lipca 2016

Tarta z kurkami i szpinakiem


Krucha i rozpływająca się w ustach tarta z pysznym nadzieniem. Już pojawiły się kurki, wiec warto ją spróbować. Najlepiej jakby te kurki zebrać jeszcze samemu w lesie, ale to już byłoby chyba zbyt idealnie:) Tarta świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację i całkiem dobrze nasyci. Odgrzewana również dobrze smakuje. Gorąco polecam!

Składniki:
  • 100g mąki orkiszowej
  • 100g mąki pszennej razowej
  • 100g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 200g kurek lub pieczarek
  • 2 szkl. świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g gęstej śmietany
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju do smażenia
  •  sól
  • pieprz
Z mąki, masła, soli i 1 jajka zagniatamy ciasto. Formę do tarty smarujemy odrobiną tłuszczu i posypujemy mąką. Wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 12 minut do zamrażarki lub 30 minut do lodówki.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Następnie dodajemy 2 łyżki masła oraz pokrojone na plasterki większe kurki. Małe zostawiamy w całości. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy kurki zmiękną, dodajemy umyty i osuszony szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy jeśli trzeba. Dusimy chwilkę, aż szpinak zmięknie.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Tartę podpiekamy 15 minut.
Pozostałe jajka mieszamy trzepaczką ze śmietaną, doprawiamy.
Następnie wyjmujemy tartę ostrożnie z piekarnika i wykładamy farsz. Zalewamy masą jajeczną.
Pieczemy ok.20 minut. Gdy tarta się zarumieni, a masa zetnie danie jest gotowe.






1 komentarz:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.