niedziela, 4 września 2016

Kruchy placek ze śliwkami

 

Bardzo lubię ten placek. Szybko się go robi, pachnie obłędnie i smakuje przepysznie! Na targach zatrzęsienie śliwek, więc koniecznie musiałam go zrobić!
Placek nie jest wysoki , jasne ciasto mocno nie urośnie. Jeśli macie ochotę na wyższy placek, wystarczy łyżeczka proszku do pieczenia do ciasta lub ...mniejsza blacha:)
Jasne ciasto, śliwki-najlepiej kwaskowe, odrobina bezy i znów kakaowe ciasto... na jednym kawałku trudno skończyć!

Składniki na prostokątną blachę średniej wielkości:
  • 3 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 1 masło
  • 0,5 szkl. cukru +3 łyżki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 1kg śliwek, niezbyt mocno słodkich

Z mąki , masła, żółtek i połowy szklanki cukru zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Dzielimy kulę na pół. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Zawijamy kakaowe ciasto w folię spożywczą lub woreczek i wkładamy do zamrażarki na 15 minut.
Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy odrobiną mąki. Jasne ciasto rozwałkowujemy na kształt blachy i przekładamy na blachę.
Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na cieście przekrojoną stroną do góry.
Białka ubijamy z solą i sokiem z cytryny, dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy do uzyskania gęstej masy.
Bezę wykładamy na śliwki, wierzch wygładzamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Kakaowe ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na bezę na tarce na grubych oczkach.
Wkładamy blachę do gorącego piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Boze co ja bym dala za kawalek takuego wypieku 😜

    OdpowiedzUsuń
  2. No to do dzieła, mrożone śliwki na pewno gdzieś dostaniesz:)

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.