czwartek, 9 marca 2017

Lekka sałatka z burakiem i batatem



Lekka i zdrowa sałatka. Świetna na lunch, kolację lub przekąskę. A co najważniejsze- dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Warto ją przygotowywać, gdy zostanie nam trochę ugotowanego ryżu z obiadu.
Zamiast ryżu pasuje też kasza pęczak lub bulgur. Zamiast natki można dodać koperek. Też będzie pysznie!


Składniki:
  • 1 szkl. ugotowanego ryżu basmati
  • 2 średnie bataty
  • 2 duże ugotowane buraki (300g)
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki kiełków brokuła
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Wsypujemy je do naczynia żaroodpornego, wlewamy oliwę, doprawiamy słodką papryką, estragonem, solą oraz pieprzem. Całość mieszamy dokładnie i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach, aż bataty będą miękkie.
Do salaterki wsypujemy ryż, natkę, pestki słonecznika, kiełki. Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.
Mieszamy. Na koniec wsypujemy upieczone kostki batata. Sałatkę mieszamy i ewentualnie dodatkowo doprawiamy. W zależności o preferencji można doprawić sałatkę kilkoma kroplami soku z cytryny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.