środa, 9 sierpnia 2017

Śliwki z cynamonową kruszonką



 Pyszny deser, który przypomina Święta. Zaraz po otwarciu piekarnika można poczuć się jak kilka dni przed Gwiazdką. Mieszanka cukru muscovado i cynamonu pachnie obłędnie. Deser smakuje najlepiej na ciepło, ale zaraz po wyjęciu z piekarnika jest wrzący, więc należy uważać. Mąkę żytnią można zastąpić orkiszową lub gryczaną, wtedy uzyskamy podobny smak. Jednak każda inna mąka również się sprawdzi.

Składniki na 2 duże porcje:

  • 0,5kg śliwek węgierek lub łowickich
  • 50g masła
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki ciemnego cukru muscovado
  • 2 łyżki mąki żytniej razowej
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 duże szczypty cynamonu
  • masło do wysmarowania foremek


Piekarnik ustawiamy na 180 stopni ( termoobieg).
Żaroodporne foremki smarujemy masłem. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Owoce układamy na dnie foremki. Brązowy cukier mieszamy z 2 szczyptami cynamonu i posypujemy tą mieszanką śliwki.
W misce umieszczamy masło, płatki owsiane, mąkę, cukier muscovado, połowę płatków migdałowych oraz szczyptę cynamonu. Zagniatamy kruszonkę. Posypujemy owoce. Na wierzchu posypujemy resztą płatków migdałowych.
Śliwki pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 20-25 minut. Płatki migdałów powinny się zrumienić, a śliwki powinny puścić sok i bulgotać.
Ostrożnie wyjmujemy naczynia z piekarnika ( pamiętamy o rękawicach!) i odstawiamy na ok. 10-15 minut, aby się nie poparzyć gorącym deserem.
Można podawać z jogurtem lub z bitą śmietaną, jeśli nie liczymy kalorii.

Rady: Jeśli śliwki są bardzo słodkie, można pominąć brązowy cukier lub zmniejszyć jego ilość.
Zamiast płatków migdałowych można użyć orzechów laskowych, drobno posiekanych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.