czwartek, 21 września 2017

Domowe bounty


Po co kupować gotowe batoniki bounty, pełne tłuszczu, cukru i różnych polepszaczy jak można przygotować bounty w zaciszu własnego domu? Potrzebujemy dosłownie kilka składników, około 10 minut i trochę cierpliwości aż czekolada zastygnie. Smakiem domowe bounty nie odbiegają za bardzo od tych kupnych, a poczucie, że jemy coś zdrowszego jest bezcenne. Ja to domowe bounty uwielbiam. Batoniki są sycące ze względu na kaloryczność mleka kokosowego i spokojnie jeden nasyci głód na słodycze.
Gorąco polecam!

Składniki na 9 sztuk:
 
  • 0,5 puszki mleka kokosowego ( gęstej części)
  • 1 kubek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy
  • 100g gorzkiej czekolady 85%
  • dodatkowo łyżka wiórków kokosowych do dekoracji

Puszkę mleka kokosowego wkładamy do lodówki, aby uzyskać gęste mleko kokosowe. Chyba, że uda się wam dostać odpowiednio tłuste już w stałej postaci.
Gęstą część mleka kokosowego przekładamy do miski, wsypujemy wiórki kokosowe i dodajemy miód lub syrop. Dokładnie mieszamy i próbujemy czy słodycz masy nam odpowiada. Jeśli masa wydaje się za mało słodka, dodajemy jeszcze trochę miodu. Z masy lepimy w dłoniach podłużne batoniki, układamy na desce w dość dużych odstępach.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej-  w tym celu na garnku z gotującą się wodą umieszczamy metalową miskę z połamaną czekoladą. Gdy się rozpuści mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Płynną czekoladą oblewamy batoniki, dekorujemy wiórkami.
Batoniki odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Przechowujemy w lodówce.





1 komentarz:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.