sobota, 14 października 2017

Kociołek węgierski - zupa gulaszowa


Zupa idealna na chłodne, jesienne dni. Rozgrzewająca, sycąca, o pełnym smaku. Im częściej odgrzewana, tym lepsza, zupełnie jak bigos. Uwielbiam ją i jesienią i zimą. Rozpadająca się wołowina, bogaty aromat papryki i przypraw. Dla głodomorów można podać z bagietką:) Zapraszam!

Składniki:

  • 40 dag wołowiny na gulasz
  • 4 większe ziemniaki 
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub 3 sparzone pomidory, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 litry bulionu
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 szczypta cayenne lub mielonego chilli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 liść laurowy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Jeśli mamy wołowinę w jednym kawałku to kroimy ją w kostkę. Podsmażamy na patelni na oleju, aż się zarumieni.
Następnie przekładamy wołowinę do garnka na zupę, zalewamy mięso 1,5 szklanki bulionu, doprawiamy solą oraz pieprzem i wrzucamy listek laurowy. Dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Na patelnię po smażeniu wołowiny wlewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy na nim posiekane cebulę oraz czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę. Podsmażamy chwilę razem i dodajemy pomidory oraz wszystkie mielone przyprawy. Dusimy 5-10 minut i przekładamy warzywa do garnka z wołowiną.
Całość zalewamy resztą bulionu, dodajemy pokrojone w kostkę obrane ziemniaki i gotujemy 20minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie doprawiamy jeszcze ewentualnie solą oraz pieprzem.
Zupę rozlewamy do miseczek i posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.