piątek, 5 stycznia 2018

Stefanka - ciasto bez pieczenia



Ciasto błyskawiczne, bez pieczenia, bardzo łatwe. Wygląda jak czekoladowy sandwicz. Góra i dół z herbatników, a w środku krem czekoladowy z kaszki manny. Zapewniam, że kaszka nie jest wyczuwalna. Krem jest gęsty, trochę budyniowy i mocno czekoladowy. Stefanka jest najlepsza gdy przegryzie się przez dobę w lodówce. Polecam!

Składniki na prostokątna blaszkę ok.20 x 30 cm:

  • 1 l mleka 3,2%
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 kopiasta szklanka kaszki manny
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 5 paczek dużych herbatników typu petit beurre
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 3/4 szkl. wiórków kokosowych


Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Doprowadzamy do wrzenia często mieszając. Następnie wsypujemy kaszkę i kakao i mieszamy cały czas masę trzepaczką aż grudki się rozbiją, a masa ponownie zagotuje.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie połowę herbatników, wylewamy masę i rozkładamy równomiernie na herbatnikach. Na wierzchu układamy pozostałe herbatniki.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na minutę i potem trzepaczką mieszamy aż do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej.
Polewę wylewamy na herbatniki, wygładzamy. Na koniec posypujemy stefankę wiórkami kokosowymi.



1 komentarz:

  1. Jakoś nie miałam nigdy okazji robić takiego ciasta więc ciężko mi stwierdzić czy jest ono smaczne. Wygląda bardzo apetycznie i muszę powiedzieć że mam na nie chęć. Również bardzo chętnie lubię robić brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i bardzo smakuje mi jego czekoladowy smak.

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.