czwartek, 5 grudnia 2019

Ciasto makowe bezglutenowe



To ciasto to taki niestandardowy makowiec. Bez tradycyjnego zawijania, bez ciasta drożdżowego.
Idealny dla miłośników maku, bo to praktycznie sama masa makowa. Ciasto jest słodkie, więc wystarczy niewielki kawałek, aby się nasycić.

Składniki na tortownicę 26cm:

  • 400g maku
  • 1 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. płynnego miodu
  • 7 dużych jajek
  • 0,5 szkl. orzechów włoskich
  • 0,5 szkl. migdałów
  • 0,5 szkl. rodzynek
  • 0,5 szkl, moreli
  • 0,5 szkl.suszonej żurawiny
  • 100g skórki pomarańczowej
  • 150ml rumu lub ew. brandy
  • szczypta soli

dekoracja
  • 50g gorzkiej czekolady
  • bakalie wg uznania
  • kolorowe perełki cukrowe 

Mak zalewamy gorącą wodą, 2 cm ponad poziom maku. Zostawiamy na 1,5 godziny.
W tym czasie siekamy orzechy i migdały. Do rondelka przekładamy rodzynki, skórkę, żurawinę oraz pokrojone morele, zalewamy alkoholem i podgrzewamy aż do zagotowania. Odstawiamy do ostudzenia i wchłonięcia płynu.
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy odrobiną mąki ryżowej lub innej.
Mielimy dwukrotnie na drobnych oczkach.

Oddzielamy żółtka od białek.Ubijamy białka ze szczyptą soli, aż się lekko spienią, następnie stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, aż cukier będzie niewyczuwalny. Następnie dodajemy stopniowo żółtka.
Zmielony mak mieszamy z miodem,posiekanymi orzechami oraz suszonymi owocami.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Do masy makowej dodajemy partiami masę jajeczną i dokładnie delikatnie mieszamy ( szpatułką lub na wolnych obrotach miksera), uważając, aby piana nie opadła.
Przelewamy ciasto do przygotowanej tortownicy i pieczemy z termoobiegiem około godziny.

Upieczone i przestudzone ciasto obkrawamy w formie i delikatnie wyjmujemy.
Ozdabiamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dekorujemy bakaliami i perełkami.





1 komentarz:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.