wtorek, 25 lutego 2020

Sałatka z buraka na humusie

Fantastyczne lekkie i sycące danie. Świetne na lunch, przekąskę lub kolację. Tak naprawdę przygotowanie sprowadza się do zblendowania składników na humus i pokrojenia pozostałych elementów sałatki. Sałatka jest wielowymiarowa- sycący humus, słodki burak, kwaśny granat, słona feta i orzeźwiająca mięta. To musi smakować!

Składniki na 4 porcje:
  • 3 tortille
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 kopiasta łyżka tahini
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy plus odrobina do skropienia
  • 200g sera typu feta
  • 4 ugotowane buraki
  • 1 granat
  • mały pęczek świeżej mięty
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Przygotowujemy humus. Ciecierzycę odsączamy na sicie i przepłukujemy. Wrzucamy do miski wraz tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem, oliwą i 2 łyżkami wody. Doprawiamy solą oraz pieprzem i blendujemy na gładko. Jeśli pasta byłaby zbyt gęsta dodajemy jeszcze trochę wody. Doprawiamy ewentualnie do smaku.
Humus dzielimy na 4 porcje i układamy na talerzu.
Buraki oraz fetę kroimy w kostkę i układamy na humusie. Skrapiamy odrobiną oliwy.
Posypujemy pestkami granatu, świeżo mielonym pieprzem oraz listkami mięty.
Tortille podgrzewamy na suchej rozgrzanej patelni po około 40 sekund z każdej strony, aż do zrumienienia. Każdą kroimy na trójkąty i podajemy z humusem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.