czwartek, 2 kwietnia 2020

Jaglane Rafaello

 

Słodkie małe zdrowe kuleczki. Przepis powstał przypadkiem, gdy ugotowałam zbyt dużo kaszy jaglanej i nie miałam pomysłu co z nią zrobić, a w tradycyjnej formie nie miałam na nia ochoty.
I tak powstały trufelki jaglane, kilka składników, efekt całkiem niezły. I sycący, kilka takich kulek z powodzeniem posłuży jako przekąska między posiłkami.

Składniki:
  • 300g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 170 g pasty kokosowej, ewentualnie gęstego miąższu z puszki z mleczka kokosowego ( ale wtedy dałabym najpierw ok 140g, gdyż miąższ może być zbyt luźny)
  • 7 łyżek śmietanki 30%
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego lub syropu daktylowego
  • opcjonalnie 2 łyżki kakao
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Kaszę, pastę oraz śmietankę blendujemy na gładko. Dodajemy miód lub syrop i próbujemy czy słodycz nam odpowiada, ewentualnie dosładzamy.
Jeśli robicie kulki czekoladowe, teraz też jest czas na dodanie kakao.
Całość dokładnie mieszamy i lepimy male kuleczki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Trufle przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem można dodatkowo polać np. syropem daktylowym.


1 komentarz:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.