niedziela, 11 kwietnia 2021

Czekoladowe kruche ciasteczka

 

Bardzo kruche i bardzo czekoladowe ciasteczka. Określenie "rozpływają się w ustach" nie jest przesadzone. Ciasteczka nie są jednak robione na zwykłym kruchym cieście, tutaj surowa masa jest luźniejsza i ciastka są wyciskane przy pomocy rękawa cukierniczego i ozdobnej końcówki ( tylki). Jeśli nie posiadacie rękawa ani tylki jest na to sposób. Surowe ciasta wkładamy do woreczka śniadaniowego, ucinamy rożek i wyciskamy z ciasta kształt pałeczek.


Składniki:

  • 125g miękkiego masła
  • 175g mąki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g czekolady deserowej dobrej jakości, min, 50% zawartości kakao
  • ew. posypka cukrowa

 

Masło ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem.

Na gazie umieszczamy garnek z wodą i ustawiamy na niej metalową miskę z 75 g czekolady. Miska nie może dotykać wody. Czekamy, aż czekolada się rozpuści, po czym mieszamy ją i jeśli jest zbyt ciepła odstawiamy na chwilę na bok. Letnią, lejącą się czekoladę dodajemy do ciasta i ponownie miksujemy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub specjalną matą do pieczenia.

Do woreczka wkładamy tylkę z otwartą gwiazdką, ucinamy końcówkę, tak, aby tylka wyszła nam trochę z woreczka i nakładamy ciasto. Uważamy, aby ciasto nie wyszło nam dołem. Przesuwamy ciasto w woreczku, tak aby zeszły ewentualne pęcherzyki powietrza.

Wyciskamy ciastka na blachę, długość to 3-4 cm, zależy jak lubicie.

Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 13 minut.Pod koniec pieczenia zerkamy co chwilę, aby ciastek nie przypalić.

Upieczone ciastka przekładamy na kratkę do wystudzenia.

Resztę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej jak wcześniej i dekorujemy dowolnie ciasteczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.