piątek, 26 listopada 2021

Szyszki z ryżu preparowanego

  

Szyszki z preparowanego ryżu o smaku krówkowym lub kakaowym to smak dzieciństwa. Kiedyś były popularne i często spotykane tak jak wata cukrowa, prawdziwa bita śmietana w kubeczku czy  inne smakołyki. Teraz na różnych festynach królują zupełnie inne słodkości, czasem trafi się tylko wata cukrowa. Swoją drogą waty nie znoszę, ulepek to okrutny, ale kojarzę go z dzieciństwem. Na szyszki natknęłam się kilkukrotnie w górach, nie smakowały jednak tak jak zapamiętałam. 

Smak szyszek z tego przepisu kompletnie mnie zaskoczył, szukając inspiracji natknęłam się na przepis na batoniki z ryżu, recepturę jednak trochę zmodyfikowałam, ale efekt mnie naprawdę zadziwił. Odzyskałam mój smak z dzieciństwa! Szyszki są słodkie, ale uzależniające, dość powiedzieć, że mój mąż zjadł 1/3 blaszki na jeden raz :) U mnie szyszki mają kształt kwadratów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście uformowali prawdziwe szyszki!

Składniki na kwadratową blaszkę 20x20cm:

  • 200g mlecznej czekolady
  • 40g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 75 g ryżu preparowanego
  • 25g wiórków kokosowych
  • 50 białej czekolady
  • 50g deserowej czekolady ( ew. mlecznej)

Mleczną czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do garnuszka, dodajemy miód, masło i mleko i na średnim ogniu podgrzewamy, aż wszystko się ładnie rozpuści i uzyskamy gładką masę.

Do czekoladowej masy wsypujemy wiórki i ryż, całość dobrze mieszamy.

Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wyrównujemy łyżką.

Czekoladę mleczną i deserową osobno rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w tym celu umieszczamy metalową miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą. Uważamy, aby woda nie dotykała dna miseczki.

Rozpuszczoną mleczną czekoladą polewamy wygładzoną masę szyszkową, na to wylewamy rozpuszczoną białą czekoladę. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Następnie kroimy nożem na kwadraty. Jeśli chcemy otrzymać kształt szyszki nie wlewamy masy do formy tylko od razu formujemy owalne szyszki i odkładamy je na blaszkę do lodówki.





1 komentarz:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.