niedziela, 5 grudnia 2021

Amerykańskie ciastka z czekoladą

 

Amerykańskie ciastka. Miękkie, trochę kremowe, trochę chrupiące. Trochę słodkie i trochę  słone.Interesujące. Na pewno na jednym ciastku degustacja się nie kończy. W środku znajdziecie kawałki czekolady,a gruba sól na wierzchu przełamuje słodycz ciastka tworząc go niepowtarzalnym.

Jedne z lepszych jakie kiedykolwiek jadłam. Mam nadzieję, że mi zaufacie i je upieczecie, aby się przekonać, że są niesamowite!

Składniki:

  • 150g masła
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 100g brązowego cukru Muscovado
  • 50g białego cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 225g mąki
  • 0,5 łyżki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżki drobnej morski soli
  • sól gruba morska do posypania (opcjonalnie)
Masło roztapiamy w garnuszku, chwilę gotujemy, aż lekko zbrązowieje, cały czas mieszając. Odstawiamy na bok do przestudzenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 170-175 stopni z termoobiegiem. 
Czekoladę siekamy na grube kawałki.
Jajko, żółtko oraz oba cukry ubijamy na puszystą masę, podobną jak kogel mogel.
Wlewamy przestudzone masło, mieszamy. Następnie przesiewamy przez sito mąkę i sodę, dodajemy sodę i mieszamy, aż masa będzie jednolita. Dodajemy posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową do pieczenia.

Z masy nabieramy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki i układamy na blasze zachowując odstęp. Kulki spłaszczamy, posypujemy grubą solą i wstawiamy do pieca na ok 14 minut. Gdy się zrumienią będą gotowe.W dotyku będą wydawać się trochę miękkie.

Upieczone ciastka studzimy parę minut na blasze, a następnie delikatnie przenosimy na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Ciastka przechowujemy w puszce lub pudełku, najlepiej przełożone warstwami bibuły.

Nie powiem jak długo można je przechowywać, znikają za szybko!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.