piątek, 3 maja 2013

Polędwiczki wieprzowe w kolorowym pieprzu na lekkiej sałatce

Danie bardzo lekkie i dietetyczne. Pasuje na obiad i kolację. Z powodzeniem można zaserwować je również gościom. Jak większość dań, które przygotowuję, nie wymaga wiele czasu. Ale ile smaku!


Składniki na 2 porcje:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 szkl. sałaty roszponki
  • 1 szkl. sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka mozarelli
  • 1 szkl. kiełków brokuła
  • pieprz cytrynowy
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • 2 łyżki oliwy z pestek winogron lub oleju rzepakowego do smażenia

Polędwiczki myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy. Każdą posypujemy solą morską ( około 2 szczypt na stronę) oraz doprawiamy pieprzem kolorowym. Rozgrzewamy oliwę lub olej i smażymy polędwiczki na silnym ogniu, gdy się przyrumienią, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy gaz. Smażymy około 12 -15 minut.
Opłukujemy sałaty i dobrze je osuszamy.
Na dużych talerzach rozkładamy oba rodzaje sałat. Pomidora kroimy na ósemki i następnie jeszcze na pół, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Układamy na sałacie. Mozarellę rwiemy na kawałki, dodajemy do sałaty. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy pieprzem cytrynowym. Dekorujemy kiełkami.
Polędwiczki kroimy w plastry i układamy na sałacie, pośrodku talerza. Podajemy od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.