niedziela, 16 czerwca 2013

Sałatka z kalafiorem i ananasem

Po dłuższej przerwie, spowodowanej krótkim urlopem wracam do kuchni:). Dziś podam wam przepis na sałatkę, która sprawdzi się jako samodzielne danie jak również na imprezie. Można ją zrobić bardzo szybko, a jeśli użyjecie mrożonego kalafiora potrzebujecie zaledwie 15 minut.

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 puszka ananasa w kawałkach
  • 1 filiżanka rodzynek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • sól

Kalafiora obieramy z liści, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Jeśli używamy kalafiora mrożonego gotujemy go znacznie krócej, około 7 minut.  Należy często go sprawdzać, aby nie był za miękki. Ugotowanego kalafiora przelewamy zimną wodą. Gdy ostygnie, kroimy go na małe kawałki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 5 minut. Po tym czasie zlewamy wodę.
Odsączamy kukurydzę i ananasa. Do miski wkładamy kalafiora, rodzynki, ananasa i kukurydzę. Dodajemy majonez i jogurt, doprawiamy pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
Smacznego!




1 komentarz:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.