środa, 22 stycznia 2014

Cannelloni po bolońsku



Obiad po włosku z lekkim greckim akcentem. Grecy bardzo lubią dodawać cynamon do sosów pomidorowych. Wspomnijmy choćby słynne pastitsio, gdzie mięso przesmażane jest z cynamonem.
Tutaj cynamon nie jest mocno wyczuwalny, dodałam tylko łyżeczkę tej przyprawy. Dzięki temu sos nabiera głębi.

Składniki:
  • 500g mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki posiekanego oregano
  • 15 rurek makaronu cannelloni
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek tartego żółtego sera
  •  tłuszcz do formy

Mięso podsmażamy na suchej patelni. Nie dodajemy tłuszczu, ponieważ mięso wytopi swój tłuszcz.
W tym czasie siekamy jedną cebulę. Dodajemy do lekko zrumienionego mięsa i podsmażamy, aż będzie szklista. Następnie dodajemy tymianek i 100 ml przecieru, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 10 minut.Mieszamy z 2 łyżkami sera. Odstawiamy do przestygnięcia.
Siekamy drobno drugą cebulę i podsmażamy ją na łyżce oleju.Dodajemy mieloną paprykę, cynamon i oregano, przesmażamy chwilę i dolewamy resztę przecieru. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 10 minut.
Makaron wrzucamy na minutę do osolonego wrzątku. Osączamy delikatnie na sicie, aby rurki się nie rozpadły.
Brytfannę żaroodporną smarujemy tłuszczem. Rurki nadziewamy i układamy ciasno obok siebie.
Całość zalewamy sosem i posypujemy resztą sera.
Cannelloni wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy 40 minut.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.