sobota, 24 maja 2014

Owoce z kruszonką



Długo zastanawiałam się jak opisać smak tego deseru. Smakuje jak słodkie ciasto, słodko- kwaśny kompot, przełamany słodyczą truskawek. W połączeniu z listkiem mięty i kulką lodów śmietankowych dostarcza niepowtarzalnych doznań smakowych. Warto spróbować!

Składniki na 2-3 porcje:
  • 2 grube łodygi rabarbaru
  • 10 dużych truskawek
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka likieru ( opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • 75 g margaryny
  • 200g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie lody śmietankowe
  • kilka listków mięty

Małą formę żaroodporną smarujemy masłem.
Owoce myjemy. Rabarbar obieramy z włókien i kroimy na centymetrowe kawałki. Truskawki oczyszczamy z szypułek, kroimy na plasterki. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoc w kostkę.
Pokrojone owoce wkładamy do rondelka, dodajemy cukier puder i likier oraz łyżkę wody. Podgrzewamy na dużym ogniu, aż owoce puszczą sok. Mieszamy, aby owoce się nie przypaliły. Zmniejszamy ogień i dusimy parę minut.
Zawartość patelni przelewamy do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik włączamy na 200 stopni z termoobiegiem.
Z margaryny, cukru, mąki i cynamonu zagniatamy grubą kruszonkę i zasypujemy owoce.
Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Wyjmujemy ostrożnie naczynie z piekarnika. Odstawiamy na 10 minut.
Podajemy na ciepło z gałką lodów przybrane miętą.
Smacznego!




1 komentarz:

  1. Uwielbiam :) Z truskawkami smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.