piątek, 16 maja 2014

Zdrowe ciastka owsiane



Pyszne chrupiące ciastka owsiane. Przepis powstał w ramach eksperymentu. Przejrzałam różne przepisy, stwierdziłam, że żaden do końca mi nie odpowiada i stworzyłam swoja własną receptę na ciastka. Miało być zdrowo, jak najbardziej dietetycznie i oczywiście pysznie. Wyszło:)

Składniki na 15 ciastek:

  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. otrębów żytnich
  • 0,5 szkl. otrębów owsianych
  • 5 kopiastych łyżek mąki razowej żytniej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oliwy z pestek winogron
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek łuskanego słonecznika
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 0,5 szkl. soku pomarańczowego
 
Suche składniki wsypujemy do 1 miski i dokładnie mieszamy. Jajko roztrzepujemy, wlewamy do miski.
Dodajemy sok i oliwę. Mieszamy dokładnie, odstawiamy na 10 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Łyżką nakładamy ciasto na papier, następnie rozpłaszczamy i nadajemy owalny kształt.
Ciastka pieczemy 20 minut. Będą dobre, gdy zaczną brązowieć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.