wtorek, 24 czerwca 2014

Pianka truskawkowa na biszkopcie



To takie ciasto, które wyjada się na surowo. Na pewno większość z was wyjada podczas przygotowań ciast, a domownicy czekają na miskę do wylizania. U mnie w domu wszyscy ustawiali się zawsze jak w kolejce:) To ciasto możnaby zjeść jeszcze zanim włoży się je do blachy. Już same zmiksowane truskawki, później wymieszane z jogurtem to już same smakołyki. Cytrynowe ciasto na biszkopt dopełnia całości.
Przygotowanie nie jest aż tak pracochłonne jak się wydaje, na pewno każdemu się uda.

Składniki:
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 1 aromat cytrynowy
  • 75g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 łyżeczek żelatyny
  • 05 kg truskawek
  • 75g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • kilka truskawek do dekoracji

Jajka ubijamy z cukrem i aromatem na kogel mogel. Gdy nie wyczuwamy w nim cukru dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ucieramy na gładką i puszystą masę.Blachę o wymiarach ok 24x32 wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika, odstawiamy na 10 minut i zdejmujemy papier.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Miksujemy na gładką masę.
Zmiksowane truskawki podgrzewamy z cukrem i sokiem z cytryny.
Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach wody, następnie gdy lekko stężeje, podgrzewamy z 3 łyżkami wody.
Gdy żelatyna będzie miała gęstą i gładką konsystencję mieszamy ją z truskawkami. Gdy mus lekko przestygnie, dodajemy jogurt i mieszamy dokładnie trzepaczką. Wstawiamy do lodówki na 10 minut.
Kremówkę ubijamy na sztywno, mieszamy dokładnie z chłodnym musem.
Biszkopt wkładamy z powrotem do blachy. Nasączamy odrobiną wody lub herbaty. Gdy masa truskawkowa zacznie tężeć, wylewamy ją na biszkopt, wygładzamy wierzch i z powrotem wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Piankę kroimy na porcje, przyozdabiamy truskawkami.



1 komentarz:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.