sobota, 26 lipca 2014

Sałatka z kalarepą i pieczonym mięsem



Idealna sałatka, jeśli zostało wam z obiadu trochę pieczonego mięsa. Oczywiście jeśli takiego nie macie, wystarczy upiec filet z kurczaka, nie zajmie wam to wiele czasu.
Sałatka jest chrupiąca i orzeźwiająca dzięki obecności czosnku.


Składniki na 3 porcje:
  • 1 szkl. listków młodej sałaty masłowej ( lub takich małych dość sztywnych z głąba zwykłej sałaty)
  • 2 szkl. listków sałaty dębowej, kędzierzawej lub lollo rosso
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 dużej kalarepy
  • 100g pieczonego mięsa
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 0,5 szkl. oleju ziołowego lub ziołowo - czosnkowego
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • 1 szczypta soli
  • pieprz

Sałaty płuczemy, osuszamy i rwiemy na małe kawałki. Wkładamy do miski. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę.Kalarepę myjemy, obieramy i również kroimy w małą kostkę.
Podobnie kroimy mięso. Składniki mieszamy z sałatą.
Posiekane zioła mieszamy z olejem, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Sosem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Podajemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.