poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Kotlety w kokosowej panierce ze słodko ostrym ananasem




Spróbujcie kiedyś kotletów w kokosie. To naprawdę ciekawa alternatywa dla zwykłego schabowego.
Zupełnie inny smak, inne dodatki, inna jakość. Po takim daniu czujemy się na pewno lekko i obiecujemy sobie, że to danie na pewno jeszcze zagości na naszym stole.

Składniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • 1 duży por
  • 2 jajka
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki mielonego chilli
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 300g krojonego ananasa z puszki
  • 1 limonka
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Mięso myjemy, osuszamy, delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony.
Roztrzepujemy jajka, również doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso obtaczamy w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi.
Smażymy na rozgrzanym maśle po parę minut aż do zrumienienia.
Pora myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy kawałki ananasa, brązowy cukier i chilli. Skrapiamy sokiem z limonki, ewentualnie doprawiamy solą.

Kotlety podajemy z ryżem i słodko i ostrym ananasem.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.