piątek, 3 października 2014

Gulasz z indyka w sosie pomidorowym




Propozycja na szybki obiad. Do gulaszu pasują pyzy, ryż lub kasza. Samo przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut, a z podanych składników otrzymacie 3 porcje. Jeśli macie jakieś resztki warzyw, możecie też dorzucić do gulaszu,to na pewno dodatkowo urozmaici smak.
A smak jest lekko słodki dzięki lekko skarmelizowanej marchewce, swoje oddaje też sok pomidorowy i czerwona papryka. Dodatek śmietany sprawia, że sos staje się aromatyczny i kremowy.

Składniki na 2-3 porcje:
  • 0,5 kg fileta z indyka
  • 0,5 pęczka dymki
  • 1 marchewka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 250 ml soku pomidorowego
  • 0,5 szkl. wody
  • 1/3 szkl. śmietanki 18%
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju

Mięso myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso.
Podsmażamy około 5-7 minut. W tym czasie drobno kroimy dymkę ( wraz z cebulkami). Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
Gdy indyk odda swoje soki i zacznie się rumienić, dodajemy marchewkę i dymkę. Chwilę razem smażymy i dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę lub paseczki czerwoną paprykę. Całość oprószamy solą i pieprzem i dusimy 5 minut.
Dodajemy sok pomidorowy, wodę i śmietankę, zagotowujemy i dusimy jeszcze chwilę na małym ogniu.
Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, rozrzedzamy wodą. Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku.
Gulasz wykładamy na talerze i posypujemy natką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.