niedziela, 26 października 2014

Pełnoziarniste muffinki śniadaniowe z kokosem




Dzisiaj podaję rewelacyjny przepis na muffinki kokosowe. Wilgotność nadaje im serek ricotta, wyczuwamy delikatnie jego smak, tak jak wiórków kokosowych. Smak kokosa nie jest intensywny, muffinki nie są też bardzo słodkie, dlatego idealnie nadają się na śniadanie lub przekąskę. Ja zwariowałam na ich punkcie!

Składniki na 12 sztuk:
  • 2 jajka
  • 250g serka ricotta
  • 100g cukru
  • 15g proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 0,5 szkl mleka
  • 130g wiórków kokosowych
  • kilka kropel aromatu rumowego 

Masło roztapiamy w rondelku. Odstawiamy do przestudzenia.

Mąkę oraz proszek przesiewamy, dodajemy sól.
Ubijamy ricottę, mleko,mleko kokosowe, cukier i jajka. Dodajemy naprzemiennie suche składniki oraz wiórki kokosowe. Dodajemy stopione masło. Na koniec wlewamy aromat rumowy. Dokładnie mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem.
Wlewamy ciasto na wysokość  foremek.
Muffinki pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe odstawiamy do ostudzenia. Następnie wyjmujemy z foremek i się zajadamy!
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.