wtorek, 23 grudnia 2014

Knysze cebulowe



Knysze pasują świetnie do barszczu i zupy grzybowej. Przygotowuję je od lat i chyba nigdy mi się nie znudzą! Pyszne drożdżowe ciasto i nadzienie z podsmażonej cebuli. Przepyszne na ciepło i na zimno. A ich przygotowanie jest dziecinnie proste.

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 0,5 szkl. mleka
  • 30 dag cebuli
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz,
  • białko

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i kilka łyżek mąki. Powinna powstać dość gęsta konsystencja. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Cebule obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem.
Roztapiamy masło.

Do miski wsypujemy resztę mąki, szczyptę soli, dodajemy stopione letnie masło i jajka. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozwałkowujemy ciasto podsypując mąką i wykrawamy dość duże kółka. Nacinamy je promieniście w 3 miejscach. Na środek kładziemy łyżeczkę farszu. Formujemy 3- ramienne knysze. Za pomocą pędzelka smarujemy knysze rozbełtanym białkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ( 180 stopni) około 10-15 minut aż do zrumienienia.

Knysze nie zawsze wychodzą idealnie, ponieważ mogą się pootwierać. Jednak na smaku nic nie tracą!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.