wtorek, 23 grudnia 2014

Sałatka śledziowa



Wśród wielu potraw na świątecznym stole w wielu domach króluje śledź. Na szczęście w całym natłoku zajęć przygotowanie dania ze śledziem nie zajmie nam wiele czasu. Grunt, żeby był już dobrze wymoczony. Na  blogu pojawiły się jak dotąd już 3 przepisy na śledzia. Dziś dodaję kolejny. Mam nadzieję, że wam posmakuje.

Składniki:
  • 6 filetów śledziowych
  • 300g gęstej śmietany homogenizowanej 12 lub 18%
  • 1 mały słoik grzybków marynowanych
  • 1 cebula
  • 2 jajka na twardo
  • 2 duże jabłka
  • 3 ogórki konserwowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 gałązki koperku

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin kilkukrotnie ją wymieniając.
Następnie ryby osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dzwonka.
Cebulę drobno siekamy. Grzybki, jajka, obrane jabłka i ogórki kroimy w małą kostkę.
Tak przygotowane składniki mieszamy razem ze śmietaną, solą i pieprzem.
Przekładamy do salaterki, dekorujemy koperkiem.


1 komentarz:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.