wtorek, 17 marca 2015

Trufle czekoladowe z ricottą




Ostatnio ciągle robię jakieś trufle, mam na nie ogromny apetyt! Niestety na jednym nie można poprzestać... na szczęście dzisiejszy przepis przedstawia trufle lekkie, które można spokojnie zjeść bez wyrzutów sumienia. Nie ma w nich masła ani tony czekolady. A przygotowanie? Dziecinnie proste!

Składniki:
  • 250g serka ricotta
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 55g biszkoptów
  • 0,5 szkl. wiórków kokosowych
  • 4-5 łyżek likieru kawowego lub czekoladowego
  • kilka łyżek kakao

Serek ricotta przekładamy do miski, rozgniatamy łyżką. Czekoladę łamiemy i topimy w kąpieli wodnej, czyli ustawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i wkładamy do niej połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści odstawiamy na bok. Biszkopty mielimy w blenderze. Do serka wsypujemy zmielone biszkopty, dodajemy wiórki i letnią stopioną czekoladę. Wlewamy likier.
Całość dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w kakao i kładziemy na talerz. Trufle wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej godzinę.
Smacznego!


2 komentarze:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.