niedziela, 22 marca 2015

Sałatka z makaronem na ciepło


Przeważnie jemy sałatki z makaronem na zimno, zapominając, że na ciepło będą smakować równie dobrze. Oczywiście ta sałatka nie nadaje się na imprezę lub do podania dla gości na zimno, bo to nie będzie to samo. Taką sałatkę traktujemy jako samodzielne danie, które jemy od razu po przygotowaniu.

Składniki na 4 porcje:
  • 200g makaronu świderki lub kokardki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cukinia
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2- 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Warzywa myjemy. Selera obieramy z włókien, obcinamy końce i kroimy w plasterki. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na plastry.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony seler, a następnie paprykę. Podsmażamy na średnim ogniu około 8 minut. Następnie dodajemy cukinię. Smażymy jeszcze chwilę aż zmięknie.
W międzyczasie doprawiamy warzywa solą i pieprzem.
Do podsmażonych warzyw dorzucamy makaron. Mieszamy całość, aby wszystkie smaki dobrze otoczyły świderki. Następnie dodajemy parmezan i natkę. Dokładnie mieszamy i od razu podajemy.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.