sobota, 14 marca 2015

Sałatka ze szpinakiem, burakiem i serem kozim


 


Cieszę się, że w ostatnim czasie łatwo dostępny stał się ser kozi. Można go kupić w formie twardego sera, w plasterkach, serka topionego czy twarożku. Zajadam się nim ostatnio wręcz nieprzytomnie!
Dzisiaj proponuję Wam prostą i szybką sałatkę z wykorzystaniem koziego twardego sera.
Sprawdzi się świetnie jako przekąska lub lekka kolacja.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 gotowany burak ( np.z Lidla)
  • 100g twardego sera koziego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Szpinak i paprykę myjemy i osuszamy. Na talerzach układamy po garści szpinaku.
Buraka kroimy w kostkę lub cienkie plasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Posypujemy szpinak pokrojonym burakiem i papryką. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę lub słupki ser kozi.
Z oliwy, octu, musztardy, soli i pieprzu kręcimy sos. Te składniki wystarczy włożyć do słoika, dobrze zamknąć i potrząsnąć. Polewamy sosem sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem.


1 komentarz:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.