środa, 25 listopada 2015

Kasza bulgur z pomidorkami



Kasza bulgur to jedno z moich odkryć z zeszłego roku. Jest niesamowita, szybko się gotuje, syci i jest bardzo smaczna. Przygotowanie zajmuje niewiele więcej czasu niż przygotowanie kuskusu.
Znajdziecie ją obecnie w każdym supermarkecie, zarówno w opakowaniach typu kartonik jak również w przezroczystych woreczkach. Jej cena nie jest wygórowana, kosztuje tyle co kuskus.
Danie, które dziś wam proponuję, można urozmaicać na wiele sposobów, dodając na przykład podsmażone pieczarki, duszoną cukinię lub gotowane szparagi. U mnie dziś w wersji pomidorowo oliwkowej.

Składniki:

  • 150g sypkiej kaszy bulgur
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych ( 250g)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szkl. czarnych oliwek
  • 0,5 szkl. passaty pomidorowej
  • 0,5 pęczka natki pietruszki ew. bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Bulgur przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy passatę i dusimy na małym ogniu kilka minut. W tym czasie kroimy oliwki w plasterki lub na połówki i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidorki myjemy, kroimy w połówki lub ósemki, jeśli pomidorki są duże.
Ugotowany bulgur mieszamy z sosem, dodajemy pomidorki oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość mieszamy i od razu podajemy.
Prawda, że proste?:)


1 komentarz:

  1. również ją uwielbiam tak samo jak kaszę jaglaną. Ja kupuje tą z tym malutkim makaronikiem.

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.