wtorek, 5 stycznia 2016

Chleb razowy z sezamem

 
Bardzo sycący chleb o lekko słodkim posmaku, który nadają ziarna sezamu. Bardzo zdrowy, bo zawiera nie tylko zdrową mąkę, płatki owsiane, pestki i nasiona, ale także jogurt naturalny i miód.
Warty wypróbowania.

Składniki na 1 keksówkę:
  • 400g mąki pszennej razowej
  • 50g płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 5 łyżek sezamu
  • 350ml płynnego jogurtu naturalnego ew. maślanki
  • 1 łyżka miodu
  • 50ml dowolnego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej

Osobno łączymy składniki mokre i suche. A więc najpierw jogurt z miodem i mlekiem, a następnie mąkę, płatki, sól, sodę, pestki dyni i nasiona słonecznika oraz 3 łyżki sezamu. Mieszamy składniki mokre z suchymi.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Formę smarujemy odrobiną tłuszczu i oprószamy mąką. Wlewamy ciasto. Lekko zwilżamy je na wierzchu i posypujemy pozostałym sezamem.
Pieczemy około 45 minut aż do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.