niedziela, 9 kwietnia 2017

Babka migdałowa




Święta bez babki? Niemożliwe! Nie wiem jak Wy, ale ja nie mam jeszcze swojej ulubionej babki. Co roku przyrządzam inną. A to marmurkową, a to cytrynową lub jogurtową. Tym razem postawiłam na babkę migdałową. Babka jest puszysta i aromatyczna. Nie zawiera wiele migdałów, mimo to, ich smak jest wyczuwalny. Zdecydowałam się na lukier z amaretto i płatki migdałów, które jeszcze potęgują smak migdałowy. Jeśli nie lubicie lukru sprawdzi się tu dobrze polewa czekoladowa.

Składniki:
  • 170g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 150g drobnego cukru
  • 170g mąki pszennej
  • 70g zmielonych migdałów ( mąki migdałowej)
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

na lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy kolejno jajka cały czas miksując.
Następnie dodajemy mąkę pszenną przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, mielone migdały oraz amaretto.
Krótko miksujemy do połączenia się składników.
Formę do babki natłuszczamy, oprószamy mąką i wlewamy ciasto.
Babkę pieczemy około 45 minut w temp.160 stopni, aż do suchego patyczka.

Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem przyrządzonym z utartego cukru pudru i amaretto. Jeśli lukier będzie za rzadki dodajemy jeszcze trochę pudru, gdy za gęsty dolewamy parę kropel amaretto.
Na koniec posypujemy babkę płatkami migdałów. Jeśli macie ochotę, można je dodatkowo uprażyć na suchej patelni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.