niedziela, 23 kwietnia 2017

Sałatka z pomarańczą i awokado


 Błyskawiczna, lekka i zdrowa sałatka. Awokado i pestki to samo zdrowie, dostarczą nam dużo zdrowych tłuszczów, cytrusy zapewnią witaminę C. Sałatka jest świetna na lekką przekąskę lub dodatek do lunchu.
Jeśli ma stanowić samodzielne danie do sałatki dodajcie porwaną na kawałki mozarellę.


Składniki:
  • 0,5 opakowania rukoli
  • 2  awokado
  • 2 pomarańcze
  • 2 średniej wielkości marchewka
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • ew. kulka mozarelli

Warzywa myjemy i osuszamy. Na półmisku układamy rukolę. Awokado przepoławiamy wzdłuż, wyciągamy pestkę. Łyżką delikatnie wyjmujemy miąższ i kroimy go w plasterki. Układamy na rukoli.
Marchewkę obieramy. Przy pomocy noża szczelinowego obieramy wstążki. Pomarańcze obkrawamy wokół ze skórki, tak aby pozbyć się też białej skórki tzw. albedo. Następnie filetujemy pomarańczę.
Fileciki pomarańczy oraz wstążki marchewki dodajemy do sałatki. Jeśli używamy mozarelli rwiemy ją na kawałki i układamy na sałatce.
Z soku z cytryny i pomarańczy oraz oliwy robimy sos, którym polewamy sałatkę. Posypujemy grubo pieprzem. Na wierzchu posypujemy uprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.